O

 

Oak Valley

Overberg, Zuid-Afrika. °1908 door Sir Antonie Viljoen, maar tijdens WOII stopte het domein met wijnmaken. Anthony Rawbone-Viljoen pakte de draad terug op en in 2003 lanceerde het sindsdien vooral op fruit gerichte domein terug zijn eerste wijnen met druivelaars die al een twintigtal jaar geleden werden heraangeplant. Pieter Visser is de wijnmaker die al sinds 1993 verantwoordelijk is voor de druiventeelt en die zijn terroir dus goed kent. 44% sauvignon blanc, 14% merlot, 11% chardonnay, 10% pinot noir, 7% cabernet franc, 6% shiraz en 8% andere. De wijnen worden nu nog gemaakt bij Paul Cluver, Oak Valley heeft geen eigen kelders. In 2007 werd de Oak Valley Blend verkozen als International Trophy Decanter Bordeaux Blend. www.oakvalley.co.za

Oakville VA

California. Napa Valley. Centrum van de regio. Vaak in één adem genoemd met Rutherford, maar veel gevarieerdere bodem. Stevige Cabernet Sauvignon. Aroma van salie en zwarte bessen.

Winzergenossenschaft Oberbergen

Vogtsburg-Oberbergen, Baden. °1924. 325ha. 430 leden. De Oberbergener Bassgeige is de top-site. Poreus en halfvergaan vulkaangesteente, bedekt met een laag loess. 39% müller-thurgau, 28% spätburgunder, 22% grauburgunder. Een betrouwbare bron van goede wijnen voor elke dag. Wolfgang Schub is de wijnmaker, Rold Hofschneider de manager. www.wg-oberbergen.com

Bereich Obermosel

Dit is het minst presterende stukje van de Moezel-Saar-Ruwer en een groot deel van de productie is in handen van één coöperatieve, Moselland, die 21% van de druiven van de streek verwerkt. 87% van het oppervlakte is aangeplant met elbling die vaak gemengd wordt met silvaner.

Andrea Oberto

La Morra, Piemonte. Andrea Oberto en zoon Fabio. 16ha, verdeeld over vier dorpen. Papa Andrea begon met 3ha, ergens mpidden jaren 80, als een bijberoep naast zijn hoofdjob als vrachtwagenchauffeur, maar breidde stelselmatig uit. Nieuwe kelders sinds 2003. 100.000 flessen per jaar. Eén van de goede wijnmakers van La Morra. www.andreaoberto.com

Vigneto Ventrino Albarella, Dolcetto d’Alba, 2008: 10 euro in de lokale supermarkt, CSP Piemonte, Danny, 2 november ’11. Redelijk korte schilweking. 8 maanden op inox, met 15-20% op nieuwe eik gedurende 6 maanden. Mooi vol rood. In de neus zoethout, cynar zonder de appelsien, heel harde neus; in de mond hard en uitdrogende tannines, genoeg fruit en voldoende zuren, maar die harde tannines beloven niet zo veel goeds, denken we. Nu drinken, bij een stevige maaltijd. Evolueerde niet zo leuk in het glas. ♥

 

Vin de Pays d'Oc

Geen AC, maar een steeds beter wordende landwijn in de Languedoc-Roussillon, die nu gemaakt wordt in de stijl van de Nieuwe Wereld-wijnen. Het is een zogenaamde regionale vin de pays, wat wil zeggen dat de druiven van overal in de Languedoc-Roussillon kunnen komen en ook gemengd mogen worden. Produktie van 3,5 miljoen hectoliter. Het zijn vaak monocépages op basis van internationaal succesvolle druiven en zo krijgt u voor heel weinig geld heel aanvaardbare wijnen in uw glas. Café-eigenaren zouden verplicht moeten worden zich ten minste aan deze standaards te houden. Bij het kopen is proeven echter nog steeds de boodschap, verrassend goed en verrassend slecht staan hier vaak naast elkaar.

Arianna Occhipinti

Vittoria, Sicilië. Nicht van Giusto Occhipinti van Cos, op wiens domein ze al als tiener rondhing. Studeerde oenologie in Milaan en studeerde af in 2004 waarop haar vader haar een wijngaard schonk. Biodynamisch. Frappato en nero d’avola. 30.000 flessen per jaar. Géén irrigatie. Enherbement en grondbewerking. Alleen natuurlijke gisten, fermentatie op oude botti. Pigeage en vaak erg lange schilweking. Biodynamisch.  5ha wijngaard, 16ha olijfbomen, in een contrada met de naam Fossa del Lupo.  Mooie wijnen die opvallen door hun mooie fraicheur. Arianna is een fan van frappato, in Sicilië miskend en gebruikt in blends, en maakt er een zeer elegante maar ook complexe, vrouwelijke wijn mee. Ze probeert zowel in de wijngaard als in de kelder de natuur zo veel mogelijk zijn gang te laten gaan.  www.agricolaocchipinti.it

Bianco, SP68, 2011: Stappato, eind april 2012, 15,98 euro.  Albanello en Moscato di Alexandria. Jonge stokken; inox; alleen natuurlijke gisten; 30 juli’12: lichte reductie maar voor de rest een heerlijke en complexe neus; in de mond ronduit fascinerend en uitermate lekker, heel fris en fijn en elegant en tegelijk complex, lang en fascinerend ♥♥♥♥ dag 2: reductie iets meer op achtergrond en alleen na walsen, zonder walsen sterk kweepeerconfituur; opnieuw ongelooflijk waw in de mond, sterk hele goeie kweeperenconfituur nu, geweldig lekker vind ik; begin veel respect te krijgen voor zibibbo...♥♥♥♥

Bianco, SP68, 2013: Stappato, 31 mei ’14, 18 euro ? hele mooie neus, heel fruiting, gekonfijte citroen, sinaas; in de mond zacht en heel fruiting, rijpe citroenen uit Turkije, en een mooie minerale trek; erg lekker ***(*)

SP68, 2009: Stappato, 12 februari ’11. blend van nero d’avola en frappato; mooi kruidig neuzeke; leuk fruit, mooie kruidigheid, mooi fris;  ©©

Frappato, 2008: Stappato, 12 februari ’11. Frappato. Mooie fraicheur in de neus, zuiver fruit; heel mooi evenwicht, fris en zuiver; mooi en lekker lang ! ©©©

Siccagno, 2008: Stappato, 12 februari ’11. Nero d’avola. Heel mooie complexiteit; zachte fluwelen tannines met een erg mooie fraîcheur, mooie complexiteit ook;  ©©(©)

Riserva, 2006: Stappato, 12 februari ’11. Nero d’avola. Nogal toasted, een beetje rokerig, wel fris fruit ook; zacht en rond meer met een mooie fraicheur, mooi evenwicht, zachte tannines, duidelijke eik maar goed gedaan ©©

 

Domaine de l’Ocre Rouge

Dions, Gard, Languedoc, tussen Nîmes en Uzès. Aymeric Beaufort is één van de acht kinderen van een bekende champagnemaker die na studies landbouwkunde en oenologie naar het zuiden trok om er zijn fortuin te zoeken. Hij kocht in 1999 samen met zijn vrouw Marceline een aantal wijngaarden op en samen bouwden ze op drie jaar tijd hun huis en kelder. Ze zijn de enige zelf bottelende wijnmaker van het dorp. 13ha. Rolkeien en rode klei op een kalklaag. Grenache, carignan, syrah, merlot, chardonnay en pinot noir. Bio. Geen pigeage, uitsluitend natuurlijke gisten, spaarzaam gebruik van sulfiet. Geen klaring of filtering. Sinds 2010 oogsten ze mechanisch omdat ze niet aan voldoende plukkers geraakten. Omwille van zijn oorsprong plantte Aymeric ook pinot noir en chardonnay om er een schuimwijn in de champagne-mode mee te maken. http://ocrerouge.sup.fr

Domaine de l’Octavin

Arbois. Alice Bouvot (oenologe) en Charles Dagand (zoon van een wijnbouwer uit het dorp). Alice studeerde in Dijon en deed ervaring op in Chili, Californië en Nieuw-Zeeland. 1ha rood met 50% trousseau, 33% poulsard en 17% pinot noir. 4ha wit met 50% chardonnay en 50% savagnin. Biodynamisch. Met de hand geoogst, met een triage in de wijngaard en in de kelder. Geen filtering, geen klaring, geen commerciële gisten, sinds 2008 geen sulfiet. Jong bedrijf, opgericht in 2008, daarvoor bekend als Opus Vinum (sinds 2005, maar pas in 2006 met eigen druiven). Goed gemaakte wijnen. www.octavin.fr

Oddero

Santa Maria, vlakbij La Morra, Piemonte. °1878, toen de familie begon haar wijn te verkopen op fles. Giacomo, de papa, en dochters Mariacristina (oenologe) en Mariavittoria Oddero en hun kinderen, waarvan de bevallige Isabella onlangs de rangen vervoegde. Giacomo, nu de 80 voorbij, was intens betrokken bij het tot stand komen van de meeste DOC's en DOCG4s van de regio en was tot recent nog steeds de president van het studiecentrum voor alba-truffels. 35ha. 16,5ha nebbiolo voor de barolo. Wijngaarden in La Morra, Serralunga, Monforte d'Alba, Castiglione Falletto, Trezzo Tinella en Vinchio d'Asti. Ook perziken en hazelnoten. Luca Veglio is de wijnmaker. Inox, Sloveense en Franse eik. Eind 2008 zouden de nieuwe kelders moeten klaar zijn. www.odderofratelli.it In België verdeeld door Het Moment.

Oenoforos

Aighio, Peleponnesos. 160.000 flessen per jaar. Gesticht in 1990 door de in Bordeaux opgeleide oenoloog Anghelos Rouvalis. In 1994 vervoegd door de agronoom Yannis Karabatsos, gespecialiseerd in de Griekse viticultuur. Zetten met hun bieden de regio Aighialia op de Griekse wijnkaart. Zeer modern uitgerust. Op een heuvel gelegen wat hen toelaat om uitsluitend met zwaartekracht te werken. Kopen veel van hun druiven in de regio, van op het noorden gerichte wijngaarden op 500 tot 850m hoogte, waar ze lange-termijncontracten afsluiten. De witte Asprolithi, een AOC Patras, is de topcuvée en wordt gemaakt met de lokale rhoditis. Hij werd voor de eerste maal gebotteld in 2001 en was één van de eerste witte Griekse wijnen die een nieuw tijdperk inluidden. Ook rode wijn met merlot, syrah, aghiorghitiko, volitza en cabernet sauvignon. In 2004 overgenomen door Greek Wine Cellars Kourtakis, een grote Griekse exporteur en wijnmaker, en vanaf dan met Vassilis Kourtakis als directeur. Hier vlakbij, in Pagkratio, zou de oudste wijnstok van de wereld staan. Hij werd voor de eerste maal vermeld in een reisverhaal uit de tweede eeuw na Christus. www.oenoforos.gr In België geimporteerd door Dion Wines in Aalst.

Offida DOC

Marche. Rood. Sinds 2001 erkend als DOC. Voorheen deel van de Rosso Piceno DOC. Bestaat als de witte Offida Pecorino of Offida Passerina en is dan genaamd naar de druif of als Offida Rosso, een blend van montepulciano en sangiovese.

Oger Grand Cru

Grand Cru uit de Champagne, in de Côte des Blancs. 400ha. Tussen Avize en Le Mesnil. Is wat sneller op dronk dan Le Mesnil. Veel gebruikt bij de assemblage waartoe hij zich uitstekend leent.

Domaine Ogereau

Saint-Lambert-du-Lattay, Anjou, Loire. 24 ha, waarvan 12 wit (90% chenin, 5% sauvignon, 5% chardonnay) en 12 rood (50% cabernet franc, 30% cabernet sauvignon, 15% grolleau en 5% gamay). 70.000 flessen per jaar. Vincent Ogereau. Geholpen door de oenoloog Didier Coutenceau. Groot en homogeen gamma droge witte Anjou en zoete Coteaux du layon. Zijn rode wijnen waren begin jaren 90 erg rustiek, nu eerder zijdezacht. Ook de instapwijnen zijn zuiver en precies. Classement RVF Loire februari 06 N°18. Maakt ook hele goede cabernet d'anjou rosé. Le Bonnes Blanches is een zijdezachte Coteaux du Layon die vijftien jaar kelder zonder moeite overleeft.

Domaine Michel en Stéphane Ogier

Ampuis, Côte-Rôtie. Stéphane Ogier. 11ha, waarvan 8 rood en 3 wit, met 3,5ha op zeer goed gelegen percelen op de beide hellingen van de Côte-Rôtie. 50.000 flessen per jaar. Tot 1983 werd de wijn nog verkocht aan de négoce. Vader Michel maakte erg rustieke wijnen, maar dat veranderde toen in 1997 zoon Stéphane de gelederen vervoegde na studies oenologie in Beaune. Begon met een deel van de druiven te ontstelen en gebruikt nieuwe eik, alhoewel kenners vinden dat hij tot in 2002 hiermee overdreef. Altijd al op zoek naar elegantie en finesse en meer en meer succesvol op dit vlak. Veel export. Houdt ervan dat zijn côte-rôties "pinoteren". Verkrijgbaar bij Vinesse in Temse.

Oiry Grand Cru

Grand Cru uit de Champagne in de Côte des Blancs. 87ha met chardonnay. Vooral uitgebaat door lokale wijnbouwers. Niet bepaald de topper onder de Grand Cru's. Het beste stukje is dat van Briquettes, waarvan de champagnes gekenmerkt worden door aroma's van granny smith.

Confrérie des Vignerons de Oisly et Thésée

Sologne, Touraine. °1961, met maar twee domeinen, eentje in Oisly en eentje in Thésée. 250 ha, 21 leden. De coop concentreerde zich vanaf het begin op eigen botteling en werkte vooral met sauvignon blanc. In 1990en 1994 uitgebreid, vooral met de bedoeling om elk lid toe te laten elke wijngaard apart te vinifieren. Agnes Bardet is sinds 1990 de keldermeester. In de jaren 70 door het Institut Technique du Vin (ITV) gebruikt om te experimenteren met fermentatie en koeling. Vanaf het begin liet de coop de prijs die het betaalde ook afhangen van de kwaliteit van de druiven of de wijn, niet van de kwantiteit. Sommige cuvees zijn bio, andere niet. 80% sauvignon blanc. Zo weinig mogelijk additieven, maar wel klaring en filtering.

Olasz Rizling

Niets te maken met de echte riesling. Ook bekend als Laski Rizling of Welschriesling. Erg productief en daarom ook erg populair maar om dezelfde reden nauwelijks interessant. Aroma's van bittere amandelen, kruiden.

Vinyes I Bodegas Miquel Oliver

Petra, Mallorca, Spanje. Familie Oliver, momenteel met Pilar Oliver (vierde generatie) in de kelder. 10ha Het terroir is er een van zware rode klei met ijzeroxide (hun Ses Ferritges is ernaar genoemd). Het huis koopt ook druiven in de omliggende dorpen maar alleen van wijngaarden die door de firma zelf gecontroleerd en gestuurd worden. Geen herbicides. Opbrengstbeperking. Introduceerden ooit als eersten de temperatuurgestuurde fermentatie op inox. De Aia, een 100% merlot, is momenteel hun vlaggeschipwijn. http://www.miqueloliver.com/

Olho de Sapo (Spanje) zie Caíño Redondo

Olivers Taranga

McLaren Vale, Australia. °1839 door William en Elizabeth Oliver, vers geêmigreerd vanuit Schotland. Corina Rayment, 6e generatie en de eerste wijnmaker in de familie, maakt sinds 2000 de wijnen. Voorheen werden de druiven verkocht. 92ha in Taranga, met 12 verschillende druivenrassen. www.oliverstaranga.com

Château Olivier

Léognan. 44ha rood met 51% cabernet sauvignon, 41% merlot en 6% cabernet franc. 10ha wit met 50% sauvignon en 50% semillon. Jean-Jacques de Berthmann als eigenaar maar sinds 2004 geleid door een jonge oenoloog, Laurent Lebrun, die zich onmiddellijk een betere installatie aanschafte die parcellaire vinificatie toelaat. Ook in de wijngaard werden de terroirs zorgvuldig bestudeerd en opgedeeld. Deze beide zaken brachten het chateau in twee jaar verder dan waar het ooit was. Nog zeer veel potentieel voor vooruitgang, maar nu al veel beter dan vroeger. www.chateau-olivier.com 

Domaine Ollier-Taillefer

°1977. Luc en Françoise Ollier, broer en zus en de vijfde generatie op het domein. NO van de AOC Faugères. 36ha. Familiedomein met regelmatige productie, zowel in op hun fruit te drinken simpele rode als in iets ambitieuzere cuvées. Ook een heerlijke witte, één van de beste van de aoc. Lutte raisonnée (Terra Vitis) sinds 2001, bezig met conversie naar bio, de certifiering wordt verwacht voor jaargang 2012. .  www.olliertaillefer.com

Castel Fossibus, Faugères, 2009: Gekocht in Lille en gedronken aan zee, augustus ’12. 15% nieuwe eik, 12 maanden vatrijping. Carignan, grenache, syrah en mourvèdre. Eerste glas recht uit de ijskast; in de neus bramen, in de mond zuiver zwart fruit en een mooie intensiteit. Uit de karaf na een half uur chambreren, nog steeds dat zuivere fruit maar met extra krudiigheid, iets zachter en zwaarder; nog later kwam er meer syrah fruit naar boven en toen hij wat te warm werd (zomerda) begon de alcohol wat te storen. Dag 2: veel kruidiger geworden, meer syarh toetsen ook, munt, laurier, tijm, maar behield ook wel zijn fraîcheur en zijn fruit; redelijk lange afdronk; einde dag 2: koffie en chocola als van een goeie porto; nog een kletske dag 3 heel rond en kruidig, en nog meer porto-achtig ♥♥

 

Château Ollieux Romanis

Montseret, Boutenac-Corbières, Languedoc. Al sinds 1860 in de familie. Jacqueline en François Bories sinds 1978. Het is vooral Jacqueline die zich bezighoudt met de wijn, terwijl echtgenoot François notaris is in Villeneuve. Tot 2001 werkt de familie grotendeels met een négociant, maar in 2001 nam oudste zoon Pierre, tot dan werkend voor een bank, de commercialisatie over en begint met een herstructurering die er vier jaar later toe leidt dat de hele productie zelf gebotteld wordt. Hij herschikte het gamma, verfijnde het werk in de wijngaard, maar mama zorgt nog steeds voor de assemblages. Jean-Pierre Amigues is al sinds 1984 de man die samen met Jacqueline de wijngaard bestuurt. Het domein is een goede vertegenwoordiger van de nieuwe appellation Corbières-Boutenac. 140ha, met 135ha rood (47% carignan, 24% syrah, 23% grenache, 5% mourvèdre) en 5ha wit (58% roussanne en 42% marsanne). Goed voor 550.000 flessen per jaar. Nogal uiteenlopend terroir. Maximaal 40hl/ha en over het algemeen veel aandacht voor wat er in de wijngaard gebeurt. Lutte raisonnée maar in overgang naar bio. Erg uiteenlopende collectie maar zeer regelmatig. Grote voorstanders van het werken met oude carignan stokken, wat de basis vormt van al hun blends maar waarmee ze ook een mooie monocépage maken. Hun oudste carignan perceel dateert trouwens uit 1896. Slaagden er in 2006 in om Chateau Oliieux terug aan het domein Ollieux Romanis te koppelen waarmee een lange splitsing werd teniet gedaan. Domein in volle expansie en overgang. De Atal Sia is de topcuvée, één van de beste wijnen van de aoc. www.chateaulesollieux.com In België ondermeer te vinden bij Jublou in Bierbeek.

Cuvée Prestige, Corbières Blanc, 2010: Lille, 9 augustus ’12, gedronken aan zee. 50% roussane en 50% marsanne. 14 maanden, nieuwe eik. Heel stevig geëikt, heel kruidig en met exotisch fruit;vet, heel breed, ook in de mond heel veel eik maar wel lekker, intens en heel extravert (met een iets te bittere afdronk); schaamteloos hedonistische wijn ♥♥

 

Cave Coopérative des Côtes d’Olt

Parnac, Cahors. °1947. 250 leden (ongeveer de helft van alle Cahors wijnboeren), goed voor één derde van de totale productie. Goed georganiseerd en sinds kort samengegaan met de coöperatieven van Fronton, Rabastens en Tecou onder de Vinvalie-paraplu. De Châteaux Bru Lagardette en Les Bouysses behoren tot de betere cuvees, net als de topper, L’Astrolabe. Hervé Froment als oenoloog. www.vinovalie.com

La Cave des Vignerons d'Olt

Coubisou, Aveyron, Vins d’Estaing VDQS. °1997. 20ha, waarvan 11 onder de VDQS, negen leden, en zo de kleinste coöperatieve van Frankrijk. Ondermeer een leuke witte van chenin en mauzac. Jean-Pierre Marc is de wijnmaker. 

Oltrepo Pavese DOC

Lombardia. Wit, rosé en rood. Gebruikte druiven: Rood met Barbera, Bonarda. Ten zuiden van de Po, tussen de Piëmont en Emilia-Romagna, liggen de wijngaarden van Oltrepo Pavese. Een groot deel van de produktie is bestemd voor de grootstad Milaan, maar de produktie is zo uitgebreid dat er nog ruimschoots genoeg overblijft voor export. Onder deze DOC vallen niet minder dan twintig verschillende sub-DOC’s, met enkele generieke en veel specifieke DOC's.

Oltrepo Pavese Barbera DOC: Rood. Lenig en strak gestructureerd.

Oltrepo Pavese Bonarda DOC: Rood. Zacht met aroma van braambessen.

Oltrepo Pavese Buttafuoco DOC: Barbera en Bonarda druiven. Droog en vol en vaak licht mousserend.

Oltrpo Pavese Moscato Liquoroso DOC:sterk aromatisch en honingkleurig, zoet en zelfs likeurachtig

Oltrepo Pavese Riesling Italico DOC: de welschriesling en dus niet de echte

Oltrepo Pavese Riesling Renano DOC: wél de echte

Oltrepo Pavese Rosato DOC: Vaak licht frizzante, eenvoudige rosé van barbera en croatina.

Oltrepo Pavese Rosso DOC: Sterk aromatische rode wijn met aroma van bittere kersen, licht frizzante wanneer jong. Barbera en Bonarda-druiven.

Oltrepo Pavese Sangue di Giuda DOC: Barbera en Bonarda druiven. Licht, zoet, vol en aangenaam. Licht frizzante. Koud drinken (10-12°C)

Oltrepo Pavese Spumante DOC: Wit of rosé. Minimaal 70% pinot nero, maximaal 30% chardonnay, pinot grigio en pinot bianco. Fris en elegant, zeer fruitig. 6 – 8°C.

Oltrepo Pavese Metodo Classico DOCG

Sinds 2007 een aparte DOCG.

Onchette

Rode druif uit Trièves in de Isère. Zo goed als verdwenen (er waren nog twee stokken bewaard bij het INRA), maar er wordt nu een kleine wijngaard mee aangeplant.

Ondarribi zie Hondarribi

Ontario

85% van de Canadese wijn. Omgeving Niagara-meer. Drie subdistricten: Niagara Peninsula, Lake Erie North Shore en Pelée Island. Zeer streng klimaat met hete zomers en ijskoude winters, wat toelaat om met de Vidal druif ijswijn te maken (oogst bij –10°C, zo snel mogelijk geperst, zeer trage fermentatie: weinig alcohol, véél suikers en hoge aciditeit; er mag geen botrytis voorkomen). Niet alle jaren zijn hetzelfde en alleen bij ideale weersomstandigheden kunnen hier wijnen worden gemaakt in Bordeaux of Bourgogne stijl. Goede Rieslings en Chardonnays in een microklimaat rond de meren. Bodem van klei, kiezels en leem, rijk aan mineralen en met een onderlaag van harde rots. Nog veel wijn van wat minderwaardige hybride druiven, maar meer en meer kwaliteitsdruiven.Wijnen die alleen maar "Product of Canada" vermelden moeten slechts 25% lokale wijn bevatten.

Ontbladering

Zie Effeuillage

Clos d’Opleeuw

Gors-Opleeuw, Haspengouw. Peter Colemont, docent wijnkennis, en kenner van Bourgogne. Ommurde clos op een zuidhelling, en gewoonlijk is er een verschil van 3°C tussen de clos en de omgeving. Gewoonlijk een jaar op eik, vooral Franse, en een mengeling van nieuwe en eerste jaarse, en één vat uit Belgische eik. Peter importeert ook een paar zeer mooie domeinen uit de Bourgogne en de Jura.  www.clos-d-opleeuw.com

Chardonnay, 2006 : Vinipure, februari ’09, 32 euro. 29 april ’11, Stefan’s kip. Prachtige rijpe volumineuze neus, heel mooi fruit, heel evenwichtig geëikt; in de mond lang, breed, eigenlijk zo goed als perfect, pracht van een wijn die zijn reputatie waarmaakte en zeer goed paste bij de kip ♥♥♥♥(♥)

Chardonnay, 2010 : CSP oktober ’12, Belgian Wines, 32 euro. Een warme en rijpe neus, heel chardonnay, en vooral na walsen erg toasted; in de mond opulent en rijk, heelmooi, heel lang, heel complex, superbe; echte “wow” wijn, en terecht belgiê’s best bekende ♥♥♥♥

 

Optima

Duitse blauwe druif die mikt op grote opbrengst maar die wat karakter mist.

Orange

New South Wales, Australia. 260 km ten westen van Sydney, op de hellingen van de Great Dividing Ranges, tussen de wijnregio's Mudgee en Cowra. 600 tot 1100m hoog gelegen wijngaarden (de hoogste van Australië) en dus een eerder koel klimaat met intens zonlicht dankzij de hoogte. Ongeveer de enige plaats in Australië waar het kan sneeuwen in de winter ! Ondergrond met basalt, te danken aan de nu uitgebluste Canabolas vulkaan.

Domaine de l'Oratoire

Cairanne. 25ha. Frédéric en François Alary, twee broers, sinds 1984. De familie boert hier al sinds de 17de eeuw maar het was pas hun grootvader die de eerste stokken aanplantte die nu, 100 jaar later, de druiven leveren voor de Cuvée Prestige (grenache en mourvèdre). Maakt gebruik van cementen tanks in plaats van inox omdat hij de statische electriciteit van de inoxtanks niet goed vind voor de kwaliteit. 60% grenache, 30% mourvèdre, 10% syrah. 80% van de productie is rood. Voor wit marsanne, roussanne, clairette en viognier. Geen pesticides, geen kunstmeststof. Een rij op twee wordt ondergeploegd met organische meststof, in de andere doet men aan enherbement. Geen filtering. www.oratoiresaintmartin.fr

Clos de l’Oratoire des Papes

Eén van de eerste domeinen die ooit begonnen met het bottelen van Châteauneuf-du-Pape wijnen. 20ha. Vroeger heel typisch, dan een tijdje lichter, fruitiger en ook wat eendimensionaler, maar vanaf 2000 weer terug beter. Sinds 2000 in handen van Maison Ogier, vroeger van Leonce Amoureux. Het Maison Ogier is zelf sinds 2005 eigendom van Advini. Didier Couturier is de oenoloog. Klassieke wijnen voor de aoc.  

Oregon

Oregon. 3000 ha. Wit en rood. Gebruikte druiven: wit met, rood met pinot noir. De helft van de wijngaarden van oregon is beplant met pinot noir en in dit koele, natte klimaat, dat inderdaad wat op dat van de Bourgogne lijkt, komt deze druif het best tot zijn recht, in zoverre zelfs dat de beste die van de Bourgogne naar de kroon steken. De wijngeschiedenis van Oregon begon pas in 1966, maar vandaag is het scala van pinot noirs die door hun terroir erg eigen zijn al zo groot dat de Pinot Noir liefhebber een tweede paradijs bij heeft gekregen (goed voor 40% van de verkoop en 3000ha aanplant). Een Pinot Noir uit Oregon kan vier tot zes jaar oud worden, de beste gaan tot tien-vijftien jaar. Produktie van witte wijn was oorspronkelijk beperkt tot de klassieke Amerikaanse Chardonnay-stijl met veel houtrijping, maar ook hier ontdekte men dat het klimaat meer elegantie toeliet en ze worden steeds beter. Drie à vier jaar flesrijping is waarschijnlijk het maximum. Riesling en Pinot Gris (en Pinot Grigio sinds kort) zijn eveneens goed vertegenwoordigd. Kent de volgende sub-appellaties: Rogue Valley, Umpqa Valley, Williamette Valley en Douglas County.

Domaine Orenga de Gaffory

Patrimonio, Corsica. Henri Orenga de Gaffory sinds 1974. 52ha rood met 90% niellucciu en 10% grenache. 24ha wit met 75% vermentinu en 25% muscat. Sterk gegroeid (in 1966 nog maar 23ha). Goed voor 300.000 flessen per jaar en de belangrijkste producent van de aoc. Sinds de jaren 60. Erg versnipperd areaal met veel verschillende terroirs wat veel mogelijkheden geeft bij het blenden, met wijngaarden in de gemeentes Patrimonio, Barbaggio, Saint-Florent, Oletta en Poggio d'Oletta. De druiven worden met de hand geoogst. Schilweking en fermentatie op inox. Modern uitgerust. Alleen de Cuvée des Gouverneurs rijpt op een mengeling van oude en nieuwe eik. Er wordt gefilterd. Leisteen en klei-kalk. Goed gemaakte, evenwichtige wijnen. Zie ook Clos San Quilico, het andere domein van de familie. www.domaine-orengadegaffory.com

Domaine l’Originel

Prayssac, Cahors. Simon Busser. Leerde de stiel bij Cousin-Leduc, in de Loire. 5ha op het derde terras. °2007 met 3ha20a. Aangeplant tussen 1970 en 1990. 3h90 met malbec, 70a met merlot en 20a met tannat. Klei en kalk met veel vuursteen. Biodynamisch. Werk in de wijngaard met behulp van een paard. Lange fermentatie, vier tot 18 maanden op vat. Zo weinig mogelijk sulfiet. Vaak verrassende wijnen, artisanaal gemaakt, onregelmatig maar geregeld zeer apart én lekker. Valt buiten de appellatie.

L'Orléanais VDQS

Centre. 127 ha. Rood en rosé. Gebruikte druiven: pinot noir, chardonnay, pinot meunier, cabernet. In de middeleeuwen waren de wijnen van Orléans bekender en na een lange periode van verval zijn ze vandaag terug in opmars. De wijngaarden liggen op een ondergrond van zand en kiezel op de rechteroever van de Loire tussen Olivet en Cléry. De pinot meunier is hier erg populair, ondermeer voor een verfrissende vin gris. Voor de rest worden vooral druivenrassen uit de Bourgogne gebruikt, maar met andere benamingen die uit de Auvergne komen: de auvernat rouge (pinot noir) en de auvernat blanc (chardonnay). Drinken bij geroosterde fazant en wildpatés. In 2006 opgegaan in de AOC’s Orléans en Orléans-Cléry.

Orléans AOC

Centre. 100ha. Rood, rosé en wit. Gebruikte druiven: pinot noir, chardonnay, pinot meunier, pinot gris. Klei en zand. Erkend in 2006. Historisch erg belangrijke wijngaard, ooit gereputeerder dan die van Bordeaux, nu bijna volledig verdwenen. De witte moet minimaal 60% chardonnay bevatten, maar er mag pinot gris aan worden toegevoegd. De rosé en de rode wordt gemaakt van pinot meunier (!) en pinot noir. Over het algemeen jong te drinken, fruitige wijnen. De lokale cooperatieve is goed voor meer dan de helft van de productie. Daarnaast zijn er nog een viertal wijnbouwers actief.

Orléans-Cléry AOC

Centre. 50ha. Uitsluitend cabernet franc.

Tenuta Ormanni

Poggibonsi, Chianti. Ing. Paolo Brini Batacchi en al in diens familie sinds 1800. Het landgoed gaat terug tot 1200 toen het eigendom was van de familie Ormanni. 60ha, gemiddeld op 300m hoogte. De legendarische Giulio Gambelli is de oenoloog. De eerste fermentatie gebeurt op inox, de maololactische op beton en de rijping op eik. Goed en modern uitgerust. De Chianti Classico is een blend van 90% sangiovese en 10% canaiolo, de Riserva is een 100% sangiovese (12 maanden Allier eik, medium toasted). De topwijn is de Julius, een IGT met 60% sangiovese (de beste), 30% merlot en 10% syrah en krijgt 8 tot 10 maanden barrique. De naam verwijst naar Giulio, de consultant, een persoonlijke vriend van de eigenaar. Ook Agriturismo. www.ormanni.it

Ormeasco (Italië) zie Dolcetto

Château Les Ormes de Pez

St-Estèphe. Cru Bourgeois. De naam verwijst naar een groepje olmen dat ooit naast het kasteel stond. Ergens in de 18de eeuw ontstaan. Zeer traditionele St Estèphe en een echte bewaarwijn. Vlak voor WOII aangekocht door de familie Cazes. Vandaag Jean-Charles Cazes (zie ook Lynch-Bages). De wijnmaker is Daniel Llose, dezelfde als bij Lynch-Bages. 35ha. 57% cabernet sauvignon, 32% merlot en 11% cabernet franc. 200.000 flessen per jaar. 25 à 30 jaar oude stokken, 9000 stokken/ha. 40hl/ha. 12 à 15 maanden eik op gebruikte vaten van Lynch-Bages. Gerenoveerd in 1993. Zéér regelmatig. Verleidelijk, vaak kruidig en zeer smakelijk. Minimaal vijf jaar kelder.  Mankeert volgens het RVF net nog een vleugje finesse om bij de allergrootste te horen. www.ormesdepez.com 

Château Les Ormes-Sorbet

Couquêques, AOC Médoc. Van 1970 tot zijn overlijden in 2004 was het Jean Boivert die van het domein een referentie in de Médoc maakte. Weduwe Hélène Boivert en zonen Vincent en François besturen het nu, maar het was al sinds 1764 in de familie. Regelmatig en klassiek, jong soms wat streng maar verouderd zeer goed. 19ha op het kalkplateau van Couquêques, zeer geschikt voor cabernet. 65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 5% petit verdot. 130.000 flessen per jaar. Gemiddeld 30jaar oude stokken, 8500 per ha. Zand en kiezel op een onderrond van kalk. Lutte raisonnée. Met de hand geoogst en getrieerd. 18 à 20 maanden vatrijping met 1/3 nieuwe eik. Ongefilterd. In 1995 nam zoon Vincent ook het Chateau Fontis over met 10ha 20jarige stokken op een hooggelegen perceel in Ordonnac, met meer klei. De stokken zijn ondertussen 25 jaar oud, met 50% cabernet sauvignon en 50% merlot. De vinificatie is grotendeels iderntiek.  www.ormes-sorbet.fr

Clos Ornasca

Ajaccio, vlakbij Clos Capitoro. °1995. 10ha. Zand en kiezel. Recent aangeplante wijngaard. Laetitia Tola. Onmiddellijk drinkbare fruitige wijnen, zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding.

Tenuta dell'Ornellaia

Bolgheri. Lodovico Antinori, broer van Piero (zie Antinori) begon dit bedrijf in 1981 met de duidelijke bedoeling om een topwijn te maken in navolging van de Sassicaia. 90ha met voornamelijk zand en klei en aangeplant met Cabernet en Merlot. Eerste jaargang was 1985. Hij verkocht het in 2002 aan een joint venture van Frescobaldi en Robert Mondavi die onmiddellijk starten met nieuwe grote investeringen. In 2005 vertrok Mondavi en vandaag is Frescobaldi de enige eigenaar. Grote namen als André Tchelistcheff, Michel Rolland en Tibor Gal verleenden hun medewerking en de vorige wijnmaker, Thomas Duroux, vertrok in 2004 naar Palmer. Hij werd opgevolgd door de in Bordeaux opgeleide Zwitser Axel Heinz. De Ornellaia is de topcuvée en bevat een stevig deel merlot. De tweede wijn is de Le Serre Nuove (sinds 1997). De Masseto wijngaard met een voor de regio ongewoon terroir van diepliggende klei levert sinds 1986 één van de beste monocépage merlots van de wereld op. Le Volte is een iets goedkopere cuvée met 50% sangiovese. Alle wijnen van het domein zijn uitstekend, duur, en moeilijk te vinden. www.ornellaia.it In België verdeeld door Fourcroy, in Nederland door Vinites in Haarlem.

Az Agr Orsolani

San Giorgio Canavese, Piemonte. Opgestart in 1894 toen Giovanni Orsolani met zijn vrouw terugkeerde uit de VS om een herberg uit te baten. Giovanni maakte de wijn voor de herberg maar had zoveel succes dat hij moest uitbreiden en dat zijn opvolgers zich full-time aan de wijn konden wijden. Gespecialiseerd in Erbaluce wijnen, zowel in spumante, droge of passito vorm. Gian Francesco Orsolani was in de jaren 60 de eerste om Erbaluce Spumante te maken (als DOC erkend in 1988), maar in de jaren 80 investeerde hij ook in installaties en technieken om een droge Erbaluce te maken. Hiervoor werden ook nieuwe wijngaarden aangeplant en vanaf nu gingen de beste druiven niet meer naar de passito maar naar de droge wijn. De passito kreeg vanaf 1988 ook rijping op barrique wat hem complexer maakte. Gian Francesco wordt vandaag geholpen door zoon Gian Luigi. Mooi gamma met vooral interessante witte maar ook aanvaardbare rode. www.orsolani.it

Ortega

Kruising tussen muller-thurgau en seigerrebe uit 1948. Aromatisch en smakelijk, maar gevoelig voor ziektes. Ooit tamelijk breed aangeplant voor zoete wijn, maar vandaag massaal gerooid en vervangen door andere soorten. Het overschotje verdwijnt meestal in blends.

Ortenau

Baden. 2244ha in het Zuiden van de regio. 30% riesling. Veel botteling op bocksbeutelflessen. Sinds eind jaren zeventig veel terrasbouw om kwaliteit te verbeteren en de moeilijkheid bij de bewerking te verminderen. Complexe en uitgesproken wijnen. De bekendste dorpen zijn Affental (spätburgunder), Durbach (beste dorp, veel graniet en gneiss in de grond, zeer goede rieslings die men Klingelberger noemt; uitstekende spätburgunders ook) en Offenburg.

Orto di Venezia

Venetië. Wijn gemaakt van druivelaars op het eiland Sant’Erasmo, 750 inwoners, één straat en de groentetuin van Venetië. De eigenaar is Michel Thoulouze, voorheen eigenaar van Canal+, dat hij in 2001 verliet, en hij kocht eerst vooral het huis omwille van het zicht. Ter plekke hoorde hij echter van de boeren dat er vroeger wijn gemaakt werd en zocht het advies van Alain Graillot uit de Croze-Hermitage die belooft hem te helpen. Lydia en Claude Bourguignon helpen hem de aarde opnieuw in vorm te brengen. Samen kiezen Graillot en Thoulouze de druivenrassen: 60% malvasia, de lokale druif, 30% vermentino (kan goed tegen een zoute omgeving) en 10% fiano om meer lengte aan de wijn te geven. In 2003 wordt de eerste stok geplant, met de eerste oogst in 2006. Klei en kalk met riviersediment aangevoerd uit de Dolomieten. Geen kunstmest, geen irrigatie. 4,5ha wijngaard, goed voor ongeveer 15000 flessen. www.ortodivenezia.com Zo goed als geen verkoop aan particulieren, maar te vinden in een paar van de beste restaurants van Frankrijk en Italië.

Ortruga

In Emilia-Romagna verzamelen zich onder de DOC Colli Piacentini een aantal monocépages waarvan deze er één is. Hij bevat minimaal 85% ortrugo en heeft een karakteristieke geur; droog en sappig met bittertje.

Orvieto DOC

Umbrië. Wit. Gebruikte druiven: trebbiano toscano (procanico), verdello, grechetto en canaiolo bianco (drupeggio), malvasia. Orvieto wordt gemaakt van neutrale inheemse druiven als de procanico (trebbiano-kloon) die goed is voor 40 tot 60%, de grecchetto, de verdello, de drupeggio en de malvasia. Het zijn meestal goed drinkbare, relatief goedkope, harmonische witte wijnen. De wijngaarden liggen op een ondergrond van tufsteen en de beste liggen in het Classico gebied. Hij moet fris gedronken worden (8 – 10°C). Vroeger vooral bekend als een zoete (abbocato, amabile, dolce) wijn. Vooral de dolce is zeer goed, wanneer de botrytis toeslaat. Deze ‘Muffa Nobile’ die alleen in goede jaren gemaakt wordt is één van de allerbeste, duurste en zeldzaamste wijnen van Italië.

Oseleta

Bijna vergeten blauwe druif uit de valpolicella, gered door Masi. Verleent tannines en kleur zonder veel smaak en daarom ideaal om te blenden met corvina. Gebruikt in Amarone blend.

Oostenrijk

De 51000 ha wijngaarden van Oostenrijk liggen allemaal in het oosten van het land, aan de grenzen met Slowakije, Hongarije en Slovenië en zijn gespecialiseerd in witte wijn (75%). Na de glycol-crisis van 1985 is Oostenrijkse wijn de strengst gecontroleerde geworden van Europa en mag hij zich verheugen in een heroplevende populariteit die ook ten volle verdient is. Voor veel wijnliefhebbers is het een aangename herontdekking. Het klimaat is gematigd continentaal met warme zomers en koude winters, maar ook het opmerkelijke temperatuurverschil tussen dag en nacht verklaart veel en komt vooral voor de geurrijkheid ten goede. De steile hellingen zorgen voor veel zon en een goede afwatering. De Oostenrijkse wijnwetgeving is zeer streng sinds in 1985 de complete oostenrijkse wijnindustrie instortte toen bekend werd dat sommige producenten het giftige zoetmiddel glycol in hun wijnen mengden. Alle Oostenrijkse wijnen worden dan ook onderverdeeld naar kwaliteit. Chaptalisatie is bij alle wijnen boven kabinett niveau verboden.

Tafelwein (oorsprongsvermelding oostenrijk) en Landwein (oorsprongsvermelding één van de vier hoofdregio’s) slaan op de goedkopere basisklassen. Qualitätswein vermeld steeds de naam van de regio en dit moet één van de 16 erkende zijn. Op het etiket staat ook informatie over het type: Kabinett is droog, Spätlese is meestal droog maar later geoogst, Auslese is een lichte dessertwijn, Auslese trocken idem maar droog, Beerenauslese (BA) is zoet, Eiswein is nog zoeter, de druiven moeten bevroren zijn bij het plukken en het persen, Strohwein is zeer zoet, gemaakt met gedroogde druiven (minimaal drie maanden), Ausbruch is een dessertwijn, zeer zoet en Trockenbeerenauslese (TBA) is zeer zoet, zeer lekker, zeer karaktervol, zeer duur. De Oostenrijkse wijnbouw kent een dertigtal verschillende druivenrassen, Oostenrijkse zowel als Franse of Duitse, maar enkele van de meest interessante zijn Oostenrijks. 77% van de wijngaarden is beplant met witte soorten. De meest voorkomende is Grüner Veltliner die hier het leeuwendeel van de witte wijn voortbrengt (36%). De wijn moet koud en jong gedronken worden en smaakt naar appel, met een beetje peper (zeer typerend) en rook. Die van Niederösterreich is het beste en deze heeft ook enig bewaarpotentieel. Jonge grüner veltliners worden trouwens best een uurtje of twee op voorhand gedecanteerd. Een populaire en goed presterende Duitse druif is de Riesling (3,4%) die vooral in Wachau en Kamptal-Donauland wordt geteeld, meestal meer alcohol bevat dan de Duitse en dan ook erg populair is bij de Duitsers, die vooral die van Steiermark appreciëren. Andere witte wijnen zijn gemaakt van welschriesling (9%), licht en met fijna aroma’s van appel, chardonnay (0,6% ook morillon of feinburgunder genoemd), gelber muskatell of muskateller, neuburger, bouvier, rotgipfler, rülander, zierfandler, müller-thurgau, de weissburgunder (6%), furmint en Scheurebe waarmee een goede droge Prädikat-wijn gemaakt wordt. Er bestaat ook een heel zuivere sauvignon blanc die werkelijk uitmuntend is. Naast de Franse pinot noir en cabernet sauvignon en de Duitse blauer portugieser (5%) zijn ook in rood de inheemse druivenrassen in opmars, met als koplopers blauer zweigelt (9%), blaufränkisch (5,5%) en saint-laurent, alle drie interessant en goed. De laatste jaren lijken de rode aanplantingen toe te nemen.

Er zijn vier grote regio’s waarbinnen zich wijnbouw bevindt: Niederösterreich (30.000 ha), Burgenland (15.000 ha), Steiermark (3300 ha) en Wenen (700 ha).

Château d’Osmond

Cissac, Haut-médoc. Philippe Tressol, de president van de vakvereniging van de Crus Artisans, sinds 1987 hier eigenaar. 8,3ha, verdeeld over 8 percelen met zand en kiezel op een ondergrond van klei en/of kalk. 49% merlot, 40% cabernet sauvignon, 3% cabernet franc en 8% petit verdot. Met de petit verdot wordt in sommige jaren een aparte cuvée gemaakt. Lutte raisonnée. Grondbewerking. In de kelder geen vreemde gisten en 20% nieuwe eik. Experimenteert graag met verschillende vormen van houtrijping. Soepele en smakelijke wijnen. De zeldzame petit verdot is een bewaarwijn. Er bestaat ook een rosé (saignée).  www.chateudosmond;com

L'Ostal Cazes

La Livinière, Minervois. °2002 door Jean-Michel en Jean-Charles Cazes van Chateau Lynch-Bages. 150ha groot domein, eigenlijk de samenvoeging van twee oudere domeinen, nu goed voor 55ha wijngaard en 25ha olijfbomen. 65% syrah, 10% mourvèdre, 12% grenache, 13% carignan. 100.000 flessen. Kalk en leem, op het zuiden gelegen maar afgekoeld door een frisse wind. Daniel Llose die ook de Lynch-Bages maakt overziet hier eveneens het wijnmaken, maar de lokale oenoloog Fabrice Darmaillacq is full-time bezig met de reorganisatie, met Jean-Charles aan het hoofd van de operatie. Syrah, carignan, grenache, mourvèdre. Vanaf 2003 stevig onder handen genomen door de familie, een werk dat nog niet afgerond is. Fermentatie op inox en cement, opvoeding op eiken vaten. Elk jaar beter, schijnt het. www.lostalcazes.com

Domaine Ostertag

Epfig, Alsace. André Ostertag, na studies in Bourgondië. Het eerste wat hij deed was de rendementen naar beneden brengen. 0,7ha rood met pinot noir, 14,3ha wit met 46% riesling, 20% gewurztraminer, 12% pinot gris, 14% sylvaner, 6% pinot blanc en 2% muscat. De wijngaarden liggen verspreid over 75 percelen in 5 dorpen. 90.000 flessen per jaar. Biodynamisch. Kan niet uitleggen waarom het werkt, maar gelooft soms zijn eigen ogen en neus niet, dus past het toe. Een fan van nieuwe eiken barrique en hij gebruikt ze, vooral voor zijn pinot gris, die hij als een Bourgondische druif beschouwd en dan ook als dusdanig behandeld. Zijn mooiste terroirs zijn de Muenchberg, de Fronholz en de Heissenberg, voor hem grotendeels onbekend en onbemind. Een erg eigenzinnige stem in het Elzasser koor. 

Ostschweiz

2300ha. Wit en rood. Gebruikte druiven: pinot noir, müller-thurgau. In Duitstalig Zwitserland liggen de wijngaarden dicht bij de Duitse grens met als belangrijkste centra Zürich en Schaffhausen. Sinds de phylloxera liggen de wijngaarden op vrij kleine arealen en zeer verspreid. Het is er eigenlijk te koud en te nat, maar in de buurt van de meren, de rivieren en de dalen waar de föhn vrij spel heeft is het klimaat goed genoeg. De meeste wijngaarden liggen op tussen de 300 en 600m hoogte. Rode wijn overheerst hier en de wijngaarden zijn voor 70% met blauwe druiven aangeplant, vooral met pinot noir. Ze worden blauburgünder, klevner of beerli genoemd en zijn zeer uiteenlopend van kwaliteit. De beste komen uit St Gallen en Graubünderland. Erg aangenaam zijn de zachte, vriendelijke rosés van pinot noir, bekend als federweisser, schiller of süssdruck. Er wordt ook witte wijn gemaakt, meestal met müller-thurgau (een frisse, vriendelijke wijn), maar ook met op eik gerijpte chardonnay. De erg oude rassen Completer (aromatisch) en Räuschling (elegant) kennen nog een kleine produktie maar zijn interessant voor de liefhebber.

Bodegas Otero

Benavente (Zamora), Spanje. °1965 door Manuel Otero maar de familie was al sinds 1902 actief in de wijnindustrie. Nu geleid door Julio Otero. 43ha (in 2000 aangeplant op het domein Pago de Valleoscuro) en ongeveer 300 toeleveranciers van druiven. Veel aandacht voor de lokale Prieto Picudo druif, de rode variant van de verdejo. Domein in het NO van de provincie Zamora rond de stad Benavente. Julio Otero was grotendeels verantwoordelijk voor de upgrade van zijn regio tot Vino de Calidad de los Valles de Benavente. www.bodegasotero.com

Domaines Ott

Provence. °1896 door Marcel Ott, een Elzasser, maar écht begonnen toen hij het Chateau de Selle kocht in 1912. De twee andere domeinen, de Clos Mireille, ook in de Côtes de Provence en het Chateau Romassan in de Bandol volgen later. In 2004 opgenomen in de groep CLR en vandaag voor 60% eigendom van het champagnehuis Louis Roederer. Sinds de overname stevige investeringen en Denis Dubourdieu als consultant. Passen de lutte intégrée toe. Het oudste van de drie domeinen is het Chateau de Selle in Taradeau in de Var, met 110ha waarvan 61 met wijngaarden. De aanplant bestaat vooral uit cabernet sauvignon, grenache en cinsault. Het domein Clos Mireille in la Londe des Maures is 170ha groot waarvan er 47 aangeplant zijn. Het domein is gespecialiseerd in wit en heet 28,5 ha aangeplant met 60% sémillon, 35% rolle en 5% ugni. Goed voor 90.000 flessen per jaar. Leisteen en vlak bij de zee. Het Chateau Romassan in La Castellet werd "pas" in 1956 verworven en valt onder de aoc Bandol. 62ha rood met 50% mourvèdre, 20% cinsault, 20% grenache en 10% syrah. Goed voor 280.000 flessen per jaar. Maken een rosé die intenser is dan die van het Chateau de Selle, meer animaal en meer maaltijdgericht. De wijnen van alle drie de domeinen zitten in uiterst lelijke flessen, maar schijnen wel echt de moeite waard te zijn. www.domaines-ott.com In België verdeeld door Fourcroy in Braine l'Alleud, in Nederland door Fourcroy Lenselink in Bussum.

Domaine Otter & fils

Hattstatt, Alsace. °1885. In 1998 door Jean-François Otter overgenomen. Wijngaarden op de Schlossberg, de Hatschbourg en de Elsbourg, met drie verschillende soorten ondergrond. Sinds 2001 in conversie naar bio, met een half oog op biodynamische wijnbouw. 2007 was de eerste officieel biologische jaargang. Volgens sommigen begin je dit te proeven, maar het domein blijft een nogal mollige stijl behouden, wat sommige critici niet bevalt. Gemiddeld 35jaar oude stokken, met een opbrengst van 45 hl/ha, heel redelijk voor de Elzas. 0,82ha pinot noir; 10,38ha met 27% riesling, 21% gewurztraminer, 18% pinot blanc en auxerrois, 14% pinot gris, 6% sylvaner en 5% muscat. www.otter-fils.com   

Château de l’Ou

Montescot, Roussillon. Séverine en Philippe Bourrier. 30ha. Bio sinds 1998. Wijngaarden in Montescot (mergel op de alluviale terrassen van de Réart), Saint-Paul de Fenouillet (bruine leisteen op 325m hoogte) en Caudiès de Fenouillède (zwarte leisteen op 385m. Grenache blanc en gris, viognier, chardonnay en muscat voor wit, grenache noir, carignan, syrah en mourvèdre voor rood. Sinds 2005 bezig met een heraanplantingsprogramma. Tussen 1999 en 2006 volledig gerenoveerd. Sinds 2010 ook twee grote foeders van 34hl. Elk jaar worden 60 van de 300 barriques vernieuwd.     www.chateau-de-lou.fr

Blanc, Côtes du Roussillon, 2010 : CSP degustatie BYOBB, Tom. Grenache blanc en roussanne. Iets te koud geschonken. Boter en een lichte rokerihgheiid in de neus die zich wel mooi ontwikkelde. Heel zuidelijk in de mond, met duidelijke grenache blanc toetsen. De structuur is ok, lekkere wijn en ik houd erg van deze stijl. ♥♥♥

 

Domaine de l’Oubliée

Saint-Patrice, Bourgueil. Xavier Courant, ex-wijnhandelaar, opgeleid bij Thierry Michon en Romain Guiberteau. °2009. 6ha (5 cabernet franc, 1 chenin). Verschillende bodemtypes, en er wordt apart gevinfieerd. Bezig met de overgang naar bio. Sinds 2011 worden er ook biodynamische preparaten gebruikt om de bodem te versterken, voor de rest gebruikt hij groenbemesting en grondbewerking. Met de hand geoogst. Werkt alleen met lokale gisten. Minimale interventie in de kelder, geen sulfiet tenzij een beetje bij het bottelen. Fermentatie op beton, zonder temperatuurregeling.  www.loubliee.fr  In België te vinden bij Espacevin Pirard.

Domaine Jean-Claude Oudin

Chablis. Jean-Claude en Christiane Oudin. Jean-Claude zat eigenlijk in de aerodynamica maar zijn vrouw’s familie bezat wat stokken in Chablis en toen papa op pensioen ging nam het koppel in 1987 de 2ha over, eerst deeltijds, dan 100%. Vandaag 8,5ha groot, met 1,2ha in 2 premiers crus en een voorbeeld voor de anderen. Gebruikt al 15 jaar geen herbicides of insecticides en is al bijna even lang een groot voorstander van grondbewerking. Past rendementsbeperking toe. In de kelder voorzichtig met kunstgrepen. Vandaag neemt dochter Nathalie, een biologe, meer en meer het roer in handen. Na twee jaar oenologie in Dijon, kwam ze in 2007 op het domein werken en voerde ondermeer het gebruik van lokale gisten en manuele pluk voor de premiers crus in. Werken uitsluitend met inox, en gewoonlijk met 10 maanden vinificatie.

Château d'Oupia

Oupia. Minervois AOC. André Iché (overleden 24 November 07). 52ha rood, met 30% carignan, 30% grenache en 30% syrah. 2ha wit met 50% marsanne en 50% roussanne. Kalk en klei, op een butte in het oosten van de Minervois vlakte. Deze ambachtsman verkocht lang zijn wijn aan de coöperatieve, tot een collega uit de Bourgogne zijn wijn proefde en er zo van onder de indruk was dat hij hem kon overhalen om zelf te bottelen. Heeft een aantal héle oude wijnstokken en goed gelegen stukken grond. Een discreet en ernstig wijnmaker die door de aandacht van de zanger Stephan Eicher in de media-belangstelling kwam. Stevige, goed gemaakte en goed ouderende wijnen aan heel eerlijke prijzen. Ze zijn kruidig, smakelijk en vlezig én ze blijven steeds verrassend fris. Een gevestigde waarde in de regio. Verdeeld door : Wijnhandel Bauwmans, Haasdonk ; Patrick Jublou & Cie, Bierbeek ; Pin’Art Mechelen.

Delcoeur, Domaine Guillaume Delcoeur, 2004: Straatfeest september 05, 7 euro. Fruitig en zacht wijntje, aangenaam. 11,5/20.

Château d’Oupia, Blanc, 2003: 8 maart 05, Vinothek Delcoeur Eupen, 6,5 euro. 23 juli 05: zo goed als neutraal aroma (heel vaag wat grn bl ?); evenens erg neutrale attaque pas achteraan tegen de afdronk wat frisheid, beetje citroen; karakterloos; volgens RVF “assez neutre aromatiquement mais séduit par son équilibre et son corps.” 11/20

Château d’Oupia, Blanc, 2007: 10 feb. 09, 10,6 euro, Delcoeur Eupen. Goudgeel; wit fruit, maar vooral hout, veel hout, overdreven veel hout; in de mond rond en aangenaam, mooi volume maar weinig zuren, in de mond ontwikkelt zich vanille en poire williams; in de afdronk sterk amandel; was eerst nogal agressief en werd duidelijk beter na een verblijf in de karaf; beetje te jong geopend; twijfelgeval, vind ik... ©

Château d’Oupia, Rouge, 2003: 8 maart 05, Vinothek Delcoeur Eupen, 6,5 euro. RVF juni 04: “Bouche volumineuse sans chaleur excessive. De la tenue, de la puissance, il conserve la digestibilité. Parfait rapport qualité/prix.” 60% carignan, 30% syrah, 10% grenache. 5 januari 06 : eerste aroma met duidelijk fruit verdween na een paar minuten en werd vervangen door iets ernstigers (vleugje sulfiet ook), mineraligers; in de mond echter de hele sessie bessenfruit, kruidig, droog en fris; leuke afdronk; erg aangename wijn met een heel sterke prijs/kwaliteitsverhouding; 14/20

Château d’Oupia, Rouge, 2009: Jublou, april ’11, 5,99 euro. 6 en 7 mei 2011: heel straffe wijn, moeilijk en met iets verbrands dat bijna op kurk lijkt; dag 2: ok neus met rood fruit en vanille; stevige tannines, rood én zwart fruit, zwaar en agressief, echt alleen bij stevige vleesschotels, beetje rustiek ook ♥

Chateau d'Oupia, Tradition, Rouge, 2004: CSP februari 06, 5,9 euro, Patrick Jublou. Aroma met kruiden en zwarte bessen; kruidig, fris, fruitig; leuk afdronkje 13/20

Les Barons, Château d'Oupia, 2002: CSP februari, 8,98 euro, Patrick Jublou & Cie. 50% syrah, 35% carignan en 15% grenache. Donkere intense kleur; aroma van bosbessenconfituur maar ook iets heel fris, later ook iets vlezigs (anijs en peper werden vernoemd); in de mond heerlijk vlezig, dan kruidig, fris, complex; leuke afdronk; 13,5/20.

Nobilis, Chateau d'Oupia, Minervois, 2001: 8 maart 2005, 17,9 euro, Vinothek Delcoeur Eupen, 17,9 euro. 20 maanden Eik. 60% syrah, 40% carignan. Mooie kleur en kleine, fijne tranen. Rijke complexe tonen met warm fruit, kruiden, cacao en koffie. Een eerder fijne, frisse attaque, stevige tannines, veel kruiden, rijp fruit, een eerder korte afdronk; vooral indrukwekkend in de neus ♥

 

Domaine L’Oustal Blanc

Creissan, Minervois. Philippe Cambie, oenoloog uit Chateauneuf-du-Pape, en Claude Fonquerle (ex-Ch. Valmont, 20 jaar ervaring in Chateauneuf en C de ventoux), allebei ex rugbyspelers. Sinds 2002. Philippe Cambie heeft de alledaagse leiding van het domein in handen, Claude blijft ook als oenoloog-consultant actief (of is het omgekeerd?). 9,5ha rood met 50% grenache, 29% carignan, 10% syrah en 10% cinsault. 1,2ha wit met 95% grenache gris en 5% macabeu. 40.000 flessen per jaar. Werken zéér zorgvuldig met een heel doorgedreven triage. Evenwichtige, leuke, precieze en frisse wijnen, zowel als Vin de table (Naïk) met de lokale druivensoorten als in Minervois. Bijna 80 jaar oude druivenstokken met een opbrengst van ongeveer 22 hl/ha. De Naïck Vin de Tables laten het koppel toe om te experimenteren met aparte cepages of methodes. Perfect rijpe druiven, maar ook hoge alcoholgehaltes, vaak eerder winterwijnen. Erg aparte, driehoekige etiketten. Niet eenvoudig te vinden. www.oustal-blanc.com